Antara hidangan yang boleh dimakan dari pagi hingga ke malam. Resepi mudah dari bahan asas beras yang ditanak atau dikukus dengan santan. Dimakan bersama telur rebus @ telur goreng, daging yang digoreng, rendang, kari atau ayam goreng (paling best kalau dapat ayam goreng berempah, sotong kembang yang dibuat sambal, kacang goreng, hirisan timun, tempe atau apa saja lauk pauk memang sesuai dipadankan dengan nasi lemak. TAPI yang penting bahan asas lagi satu yang penting ialah sambal.. kalau tak ada sambal memang tak 'kick' .. dimakan samada terus dihidang dalam pinggan atau daun pisang atau dizaman moden ni guna kertas pembungkus saja. Tapi lagi sedap kalau dibungkus dengan daun pisang sebab bau atau aroma nasi lemak tu jadi wangi.
Ini adalah makanan tradisional orang Melayu tetapi digemari oleh semua golongan dan kaum. Dari kanak-kanak hingga dewasa dan semua kaum di Malaysia menggemarinya. Nampaknya sekarang pelancong pun dah mula menggemari nasi lemak. Paling popular di Malaysia adalah Nasi Lemak Antarabangsa yang terdapat di Kampung Melayu Pandan di Kuala Lumpur.. Tapi bagi saya yang jauh dari Kuala Lumpur, nasi lemak buatan sendiri paling sedap!! Ha ha .. siapa lagi nak puji kita?!?!
Ingin mencuba, boleh cuba resepi saya di blog http://www.faizfunhome.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment